Objave v medijih

Gorenjski glas 22.08.2012

Člani Prostovoljnega gasilskega društva Breg ob Savi so z vozilom Stayer še bolje opremljeni. (Foto: Tina Dokl)
Pripravljeni tudi na sušo
Besedilo: Vilma Stanovnik
Kategorija: Zanimivosti / sreda, 22. avgust 2012 / 06:00

Člani Prostovoljnega gasilskega društva Breg ob Savi so minulo soboto tudi uradno prevzeli sicer rabljeno gasilsko vozilo Stayer, uporabljali pa ga bodo tako za vaje kot gašenje in pomoč ob suši.
Breg ob Savi – »V popoldanskem času so članice Gasilske zveze Mestne občine Kranj izvedele mokro demonstrativno vajo, sedaj pa je čas za prevzem in blagoslovitev rabljene avtocisterne Steyer, ki smo jo dobili v dar od Gasilko reševalne službe Kranj in nam bo v veliko pomoč ob morebitnih intervencijah. V društvu namreč vseskozi skrbimo za primerno vzdrževanje opreme in usposabljanje članov. To pa pomeni, da lahko varno in uspešno skrbimo za požarno varnost in uspešno sodelujemo na intervencijah. To vozilo je za naše društvo velika pridobitev,« je na sobotni slovesnosti ob predaji gasilskega vozila Stayer AC 24/50 pred domačim gasilskim domov poudaril predsednik PGD Breg ob Savi Marjan Fajfar ter pozdravil člane drugih kranjskih gasilskih društev, člane iz prijateljskega PGD Šmihel Novo mesto ter številne goste na čelu s kranjskima podžupanoma Janezom Frelihom in Bojanom Homanom, vodjem službe za zaščito, reševanje in tehnične zadeve pri kranjski občini Sašom Govekarjem, članom upravnega odbora na Gasilski zvezi Slovenije in predsednikom gasilske zveze MO Kranj Jožetom Derlingom, poveljnikom gasilske zveze MO Kranj Tomažem Vilfanom, direktorjem Gasilsko reševalne službe Kranj Vojkom Artačem, predsednikom KS Mavčiče Alojzom Ješetom in pokroviteljem sobotne prireditve Antonom Dacarjem.
Gostje so nato spregovorili o vlogi dobre opreme in pripravljenosti gasilcev, ki niso v pomoč le v požarih, temveč tudi ob različnih drugih priložnostih, tudi ob suši, ko je marsikje s cisternami treba skrbeti za preskrbo z vodo. »Vozilo, ki ste ga dobili v svojo operativno opravljanje, ne pomeni le večje kvalitete življenja za ta del občine Kranj, ampak tudi večjo obveznost. Občine imamo po novem tudi dolžnost izdelave načrtov zaščite in reševanja ob povečani suši, tako da morate biti pripravljeni tudi za preskrbo kranjske občine ob pomanjkanju pitne vode. To se že dogaja, gotovo pa se bodo potrebe pokazale še kje,« je poudaril Sašo Govekar, župnik Bojan Likar je nato blagoslovil vozilo, domačini in gostje pa so prijetno druženje končali z gasilsko veselico.
Še prej sta Jože Derling in Tomaž Vilfan zaslužnim gasilcem podelila odlikovanja. Gasilsko plamenico II. stopnje je dobil Marko Šimnovec, gasilsko odlikovanje II. stopnje Mirko Štiftar, gasilsko odlikovanje za posebne zasluge pa Marjan Suhadolnik.

Gorenjski glas 12.01.2014

Čeprav kranjski gasilci lahko posredujejo vsak čas na več koncih, sta dva poklicna gasilca morala kidati sneg z montažnega drsališča na Slovenskem trgu v Kranju. / Foto: Gorazd Kavčič
Enkrat na polno, drugi dan kidanje snega
Besedilo: Boštjan Bogataj
Kategorija: Kronika / nedelja, 12. januar 2014 / 06:00

Kranj – Torkov dopoldan je bil za kranjske gasilce zelo deloven. V zelo kratkem času so posredovali pri požaru v Špikovi ulici (Drulovka) v Kranju, nato še v nekdanji tovarni Zvezda. Pri slednjem požara ni bilo (zgolj izpust pare), v drugem primeru je posredovalo enajst kranjskih poklicnih gasilcev in sedem iz PGD Breg ob Savi. Najverjetneje je zagorelo zaradi slabe električne napeljave v podstrešni sobi, zelo hitro je začela tleti izolacija. Gasilci so svoje delo razmeroma hitro opravili, tudi tokrat pa se je pokazalo, da težko opravljajo svoje delo: »Intervencijske poti so v Kranju neurejene, ne le na Drulovki, kjer so ozke ulice, na Planini so postavili količke, mimo katerih ne moremo z večjimi vozili, v Šorlijevem naselju so ob vseh poteh količki, mimo katerih ne moremo,« je povedal vodja izmene Tomaž Novak. Zaradi dveh intervencij v zelo kratkem času so na delo v torek prišli tudi gasilci tretje izmene
Gorički list 25.11.2012

11. državni kviz gasilske mladine
CERKNICA – Na Osnovni šoli Notranjski odred v Cerknici je,  24. novembra 2012, potekal 11. državni kviz gasilske mladine. Vse skupaj je tekmovalo 97 ekip, razdeljenih v tri kategorije.

Na 11. državnem kvizu gasilske mladine je sodelovalo 33 ekip pionirjev, 32 ekip mladincev in 30 ekip pripravnikov.
Ekipe so se pomerile v požarni preventivi, zgodovini gasilstva, splošnem znanju iz gasilstva, razna gasilska znanja, o mladinski in članski vaji … Svoje spretnosti in znanje so pokazali tudi pri praktičnem delu. Tekmovali so v štafetni navezavi vozlov, štafetni navezavi orodja in v ostalih praktičnih vajah, kjer so pokazali kako dobro poznajo gasilsko orodje.

Kako so se odrezali pomurski gasilci?
Mladi gasilci s Pomurja so dosegli naslednje rezultate. V kategoriji pionirjev: pionirji PGD Sveti Jurij (30. mesto) in pionirji PGD Gornja Radgona (28. mesto). V kategoriji mladincev: mladinci PGD Bodonci (6. mesto) in mladinci PGD Zbigovci (25. mesto). V kategoriji gasilcev pripravnikov: gasilci pripravniki PGD Bodonci (11. mesto) in gasilci pripravniki PGD Hotiza (18. mesto).
Do stopničk je najmanj zmanjkalo mladincem iz PGD Bodonci, in sicer 4,38 točke.

REZULTATI:
Prva tri mesta v kategoriji pionirjev oz. pionirk so dosegle naslednje ekipe:
1. mesto: PGD Breg ob Savi – Gasilska zveza MO Kranj
2. mesto: PGD Loka pri Mengšu – Gasilska zveza Mengeš
3. mesto: PGB Bevke – Gasilska zveza Vrhnika
V kategoriji mladincev oz. mladink so prva tri mesta dosegle ekipe:
1. mesto:PGD Lokovica – Gasilska zveza Šaleške doline
2. mesto PGD Kapla-Pondor – Gasilska zveza Žalec
3. mesto: PGD Orle – Gasilska zveza Škofljica
V kategoriji gasilskih pripravnikov oz. pripravnic so prva tri mesta dosegle ekipe:
1. mesto PGD Kapla-Pondor – Gasilska zveza Žalec
2. mesto PGD Račna – Gasilska zveza Grosuplje
3. mesto: PGD Kranjska Gora – Gasilska zveza Kranjska Gora
Celotni rezultati po kategorijah so v priponki.

 

Spletna stran GRS Kranj

Vaja v sklopu usposabljanja Javne gasilske službe Mestne občine Kranj – nevarna snov na železniški postaji v Kranju

V sklopu različnih usposabljanj in vaj v letu 2009, ko gasilstvo v Kranju praznuje visoke obletnice delovanja, gasilstvo v Kranju 130 let in JZ Gasilsko reševalna služba Kranj 50 let, se je 11. aprila odvijala tudi vaja s področja nevarnih snovi, ki jih lahko pričakujemo na področju Kranja in širše okolice. Namen vaje je bil preveriti odzivnost in usposobljenost delovanja Javne gasilske službe Kranj za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi, prav tako pa tudi dodatno strokovno usposabljanje vseh sodelujočih na vaji, predvsem pa koncesionarja za izvajanje ukrepov ob nesrečah z nevarnimi snovmi JZ Gasilsko reševalne službe Kranj. Dejstvo je, da se ob takem dogodku mora ustrezno odzvati celotna ali delna Javna gasilska služba občine oz. se mora ustrezno pripraviti načrte alarmiranja ob takih dogodkih v občinah, kjer ni ustanovljene Javne gasilske službe. Usposobljenost vseh pa je tisti predpogoj, ki je nujno potreben za ustrezno zagotovitev varnosti prvih posredovalcev, bližnje okolice in širšega področja nesreče.

Na vaji so sodelovali:
– JZ Gasilsko reševalne službe Kranj,
– PHE NMP Kranj,
– PGD Kokrica,
– PGD Kranj-Primskovo,
– PGD Stražišče,
– PGD Predoslje in
– PGD Breg ob Savi.

Ostali dogodki na področju zaščite in reševanja v Mestni občini Kranj v letu 2009:
– Gasilske sobote ob vodnjaku, od aprila do oktobra
– 30. maj – tekmovanje enot zaščite, reševanja in pomoči v triatlonu, GRS Kranj
– 13. in 14. junij – prireditev ob 80 letnici PGD Breg ob Savi
– 19. junij – prireditev ob 130 letnici PGD Kranj-Primskovo
– 20. junij – vaja reševanja iz globin na Poštni ulici v Kranju, GRS Kranj
– Prevzem novega vozila PGD Kranj-Primskovo
– Srečanje veteranov v GZ Mestne občine Kranj in članov Gorenjskih gasilskih zvez
– Gasilska parada ob 130 letnici PGD Kranj-Primskovo
– 18. in 19. julij – praznovanje PGD Žabnica
– 29. avgust – praznovanje PGD Goriče
– 2. september – Razstava fotografij v Kranjski hiši
– 5. september – tekmovanje poklicnih in prostovoljnih gasilcev, gasilska veselica s pihalnim orkestrom MOK, Gašperji in Orleki
– 11. in 12. september – »vzdržljivostno« tekmovanje po Gorenjski

Spletna stran nogometnega kluba Kranj

Z roko v roki
17.04.2012
Nogometni klub vzorno sodeluje z mnogimi klubi in društvi, še prav posebej pa danes namenjamo pozornost društvu, ki ga načeloma potrebujemo le tedaj, ko je nekaj hudo narobe. To so seveda gasilci, bodisi

Gasilsko reševalna služba Kranj
poklicni ali pa prostovoljni, katerih delo je usmerjeno v reševanje življenj in nepremičnin pred ognjenimi zublji in drugimi naravnimi nesrečami. Pri reševanju praviloma ne mislijo na svoja življenja, ampak samo na to, kako bodo pomagali sočloveku.
Pred 80 leti so se možje in fantje vasi Breg, Drulovka ter Orehek zbrali in ustanovili društvo, ki se je imenovalo Prostovoljna gasilska četa Breg pri Kranju. Člani društva so vseskozi skrbeli za napredek in razvoj tako so postopoma nabavljali opremo in pomagali pri raznih nesrečah. Poleg gasilske dejavnosti pa so v gasilskem domu  uprizarjali razne ljudske igre na katerih so bili glavni igralci domači krajani.

Podpredsednik kluba Milan Porš in predsednik KS in PGD Breg Marjan Fajfar
Od leta 2005 društvu predseduje Marjan Fajfar, poveljnik društva je

Mladi gasilci in gasilke s poveljnikom Markom
Marko Šimnovec, tajništvo pa vodi ga.Tina Jerič.
“S pridobljenimi sredstvi in udarniškim delom marljivih članov je društvo iz leta v leto pridobivalo boljšo opremo. To ni le seštevanje let obstoja, temveč je zgodovina dela in napredka v društvu. Prepričan sem da bomo še naprej članice in člani gasilskega društva s svojo marljivostjo, strokovnim znanjem in zavestjo pomagali vsakemu v stiski, nesreči in vedno prihiteli na pomoč ne glede na njegov stan. Sprašujem se, koliko generacij, je del svojega ustvarjalnega življenja preživelo v društvu, koliko vloženega truda požrtvovalnosti in prijateljstva, da je društvo živelo toliko časa, da se je klub številnim družbenim spremembam  in težavam razvijalo in ohranilo vse do danes”, pravi predsednik društva Marjan Fajfar in dodaja: “Lahko smo ponosni na lepo urejen gasilski dom,

Vozni park
sodobno opremo in tehniko katero smo pridobili s pomočjo domačih krajanov ter drugih donatorjev. Vsi člani društva smo veseli in ponosni, da nas podpirate pri našem delu in s tem dokazujete da ima gasilstvo na slovenskem in na našem področju  dovolj simpatizerjev in podpornikov”.
PGD breg se lahko pohvali z voznim parkom in opremo, ki so jo prav te dni s pomočjo Javnega zavoda GRS Kranj dopolnili z avtocisterno kapacitete 5000 litrov z vso pripadajočo opremo.
Sicer pa PGD Breg šteje 120 članov,

Ta prava gasilska
vključujoč
20 članic in 20 veteranov. Tudi za podmladek se ni potrebno bati, saj jih šteje preko 50.

Trening mladih gasilk in gasilcev
Vaje, še posebej v času pred tekmovanji so 2 do 3x tedensko.

Gasilski Miiirno
Prvo tako letos je na sporedu že to soboto 21.4. v Bitnjah na nogometnem igrišču z zborom ob 15.uri, kjer se bodo pionirji(ke) im mladinci(ke) pomerili v orientaciji na razdalji 2,5 km oziroma 3,5km za starejšo kategorijo. Ekipe nastopajo v trojkah, najboljša pa je tista, ki doseže

Nagrade za dobro delo
najboljši čas in dobi najmanj kazenskih točk na postankih, kjer je potrebno pokazati veščine v vezanju vozlov, spajanju cevi na trojak in poznavanju urodja in opreme.
Zelo zanimivo pa bo 19.5. na Brdu pr Kranju, kjer se bo odvijalo tekmovanje gasilske zveze MOK v vseh kategorijah od najmaljših do veteranov.Vabljeni !

Spletna stran Luke Renerja

Demonstrativna vaja PGD Breg ob Savi
Posted on 4. september 2007 by Luka Rener
V soboto, 1. septembra smo imeli demonstrativno vajo ob krajevnem prazniku KS Orehek – Drulovka. Ker pa je bilo gasilcev dovolj, sem bil izbran za fotkanje  Vajo smo izvedli na objekte NK Kranj (Zarica op.a.).
Se pred vajo je kazalo na dobro vremo, ampak se je nekaj minut pred izvozom vozil mocno ulilo, tako, da smo iz prvotno misljene 18. ure vajo prestavili na 18.20. Na koncu pa se je, kot vedno, vse dobro izteklo. Pa koncno sem se peljal z novim kombijem.. Wiiiii  Nekaj utrinkov pa v slikah.